EXTREME MAKEOVER: LIBRARY EDITION


The major project to redevelop Massey University’s Wellington Campus Library is almost complete.

The two year process, which commenced in December 2013, was done in two stages. Stage one has seen the expansion of the footprint of Level B, the installation of a new lift, and a radical refurbishment of the old and new spaces. Stage two comprises the refurbishment of Level A, including the main library service point, and information commons, and the integration of the Centre for Teaching & Learning.

Creative Arts & Industries Librarian, and temporary Building Project Manager, Craig Cherrie, was glad to see the commencement of the project in 2013, after about “ten years of agony” where repeated promises and plans of development were killed through financial restrictions.

“We thought we were all good to go ahead, and then they [the university] spent all the money on Te Ara Hihiko, so we kind of had to wait in the queue,” Cherrie says.

Athfield Architects – who have designed many libraries in New Zealand, including the City Library – worked with the team at the library to develop the layouts.

Cherrie says the delay in construction gave them the opportunity to work together and think more in-depth about how students work in the 21st century.

“The developments all serve to address 21st century teaching and learning requirements that demand physical spaces that facilitate collaborative, social, or even interdisciplinary learning, juxtaposed with a simultaneous need for individual, focused study,” Cherrie says.

A defining characteristic of the Wellington campus is its focus on creativity, so there has been an emphasis on spaces to address the creative and collaborative needs of the College of Creative Arts students, while at the same time, ensuring students from other disciplines are provided with spaces that complement their learning preferences.

Bold visual statements have been used inside to create areas that are both stimulating, and welcome to students.

The project should be fully completed in time for the start of Semester One. Cherrie would like to thank the students for their “incredible tolerance” throughout the process.

 

This Content was originally published on www.massivemagazine.org.nz.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *